Porovnanie sauny a infrasauny | Marimex.sk
02/330 04 194  Po-Pi 9-17
Menu
Prejdite si našou predajňou v Bratislave
Skúsený a ochotný personál
99% sortimentu máme skladom
Doprava zadarmo pri nákupe nad 120 €

Porovnanie sauny a infrasauny

4.2. 2015

Klasické sauny fínskeho typu nie je treba dlho predstavovať. Aspoň minimálnu skúsenosť s nimi má takmer každý. Hitom poslednej doby sa však stali tzv.infrasauny. Oproti klasickým saunám sa v mnohom líšia. Dá sa povedať, že spoločné majú len slovo “sauna” v názve. Pozrime sa na porovnanie sauny a infrasauny zblízka.
 
Rozdiel medzi obomi typmi je viditeľný už pri príprave k saunovania. Predhriatie tradičnej sauny zaberie 30 - 90 minút, oproti infrasaune, jej predhriatie netrvá dlhšie ako cca 10 minút. S tým súvisí aj spôsob vyhrievania. Klasické sauny fungujú na princípe nepriameho tepla, tzn. teplá piecka zohrieva vzduch, ktorý potom ohrieva pokožku, cez ktorú sa zohreje telo.
 
Infrasauny používajú infračervené žiariče, ktoré tkanivo priamo ohrievajú. Oproti fínskym saunám je tento spôsob tepla omnoho účinnejší, pretože dosahuje až do hĺbky cca 4 cm. S tým súvisí aj výška teplôt. Prvé menované sauny pracujú pri teplotách okolo 90 - 105 stupňov Celzia, potom nasleduje prudké schladenie. Naproti tomu infrasauny si “vystačia” s teplotami omnoho nižšími - spravidla v rozmedzí 30 - 60 stupňov Celzia. To je tiež dôvod, prečo sú vhodné pre osoby zle znášajúce vysoké teploty.
Obidva typy sáun sa líšia aj v spôsobe používania. Zatiaľ čo pri fínskych saunách sa používajú cykly keď sa strieda pobyt v saune s ochladením a odpočinkom, v infrasaune postačí jednorázová kúra po dobu 30 - 45 minút. Na jej konci nie je potrebné prudké schladenie, naopak sa doporučuje vlažná sprcha.  
 
Nezanedbateľným rozdielom je cena. Infrasaunu je možné zakúpiť už za zhruba 629 €, zatiaľ čo ceny klasických sáun sa pohybujú o niekoľko stoviek vyššie. Ďalším dôležitým faktorom sú rozmery. Na rozdiel od fínskej sauny, ktorá často krát vyžaduje stavebné úpravy, infrasaunu je možné postaviť prakticky kdekoľvek.
O tom, ako sa správne saunovať, sa dozviete v našom ďalšom článku.

Prejdite si najkraším showroomom v Bratislave
Skúsený a ochotný personál
99% sortimentu máme skladom
Doprava zadarmo pri nákupe nad 120 €